Friday, March 09, 2007

Insecte vs. oameni

"Daca insectele ar disparea vreodata de pe fata pamantului, viata pe Terra s-ar sfarsi in mai putin de 50 ani; dar daca toti oamenii ar disparea, orice forma de viata s-ar dezvolta, ar prospera imediat." Sir Jonas Salk

Omul este cu siguranta cea mai dominanta specie care a trait vreodata pe fata pamantului. In doar cateva mii de ani am inghitit mai mult de o treime din suprafata planetei noastre pentru orase, ferme, sau terenuri arabile. Dupa cateva estimari, noi profitam de mai mult de 60% din toata productivitatea Terrei. Si lasam in urma numai mizerie: paduri defrisate, deseuri nucleare, poluare chimica, disparitii in masa a diferitelor specii, si acum ne tot intindem sa controlam la propriu climatul termic. Daca ar putea, celelalte specii cu care convietuim pe pamant ar vota cu siguranta pentru exilarea noastra.

Daca maine nu ar mai fi oameni, pana si orbita pamantului s-ar schimba in mod evident, intrucat focarele de lumina artificiala care polueaza noaptea s-ar stinge. Hai sa ne uitam la poza asta: .

Arata distributia iluminarii artificiale. Datele ne spun ca 85% din noapte e poluata deasupra statelor din Uniunea Europeana; in SUA, 62%; in Japonia 98,5%. In unele tari, cum ar fi Germania, Austria, Belgia si Olanda, nu mai exista nici o particica de cer nocturn care sa nu fie afectat de poluare.

Si asta e doar o foarte mica particica din marea problema. Din pacate avansarea tehnologiei, si "civilizarea" rasei umane se pare ca nu va duce, in cele din urma, decat la distrugerea planetei.













1 comment:

  1. Ladybird :X :*:* Buuujj!

    Paianjeni.
    Hai ca imi plac pozele. In special in detaliu.

    ReplyDelete

Mergi pe LifeStudio.ro